Foreldrevettregler

Nå som vi er inne i en hektisk periode med mange stevner oppfordrer vi foreldre til å lese gjennom våre foreldrevettregler.

FORELDREVETTREGLER

Positiv foreldremedvirkning er viktig!

Det er viktig å vite at foreldre har en viktig rolle i å støtte barna og sørge for en positiv opplevelse på trening og konkurranse.

Men noen ganger kan foreldre legge et unødvendig stort press på barna, og

dersom du kan svare «ja» til flere av følgende spørsmål kan det være risiko for at du er altfor

ambisiøs på ditt barns vegne:

- Er det veldig viktig for deg at barnet vinner?

- Dersom ditt barn har svømt dårligere enn forventet, er din skuffelse synlig gjennom

kroppsspråk eller ord?

- Føler du at det er din oppgave å «psyke opp» barnet ditt før konkurranse?

- Føler du at det å vinne eller sette rekorder er det viktigste for å kunne ha glede av

svømmingen?

- Gir du ditt barn en «dom» umiddelbart etter trening eller et løp?

- Føler du at du er nødt til å tvinge barnet ditt til å gå på trening?

- Tar du deg selv i å blande deg inn i trenerens veiledning under trening eller konkurranse, og

tenker at du kunne gjort det bedre?

- Tar du deg selv i å ikke være så veldig interessert i ditt barns motstandere selv om de er i

samme klubb?

- Er ditt barns målsetninger mer viktig for deg, enn de er for ditt barn?

- Har du gitt materielle belønninger for prestasjoner på stevner eller trening?

På neste side finner du en veiviser for foreldre som skal være vår rettesnor for at Sandefjord

Svømmeklubb skal oppnå mottoet:

- Svømmeglede for alle –

BARNEPIKE, NEI TAKK!

Din ungdom trenger å utforske idretten på egenhånd. Engasjer deg, men husk det er barna som er utøveren – ikke du. De vil oppleve både medgang og motgang, både på det sportslige og sosiale området. Vær til stede og gi din støtte i tunge perioder, men de må selv lære å takle både oppturer og nedturer.

BORT MED AMBISJONENE!

Pakk vekk ambisjonene du eventuelt har på ditt barns vegne, og la vær å presse, pushe og sammenligne. Du skal støtte og lytte, for ungdommen har nok av forventninger og press i sin hverdag. Negative tilbakemeldinger; det være seg om sine egne eller andres barn; hører ikke hjemme hverken på eller etter trening/konkurranse. Spør om de har hatt det gøy, ikke hvilke resultater de fikk. Husk å heie på din klubb og alle klubbens medlemmer.

LA TRENERNE VÆRE TRENERE!

Det er lov å være engasjert, men husk at det er trenere som har fått klubbens tillit til å bli trenere for ditt barn. Du skal ikke gi råd mht teknikk eller det taktiske, det er trenerens oppgave, og ikke din.

Hvis det er ting man er uenig i, ta det opp med trenerne direkte eller klubbens ledelse uten barna til stede.Bassengkanten er trenernes arbeidsplass og er dermed forbeholdt trenerne. Det er greit at foreldre er tilstede, men må da forholde seg i bakgrunnen. Foreldre skal ikke involvere seg i treningen hverken fysisk på kanten eller verbalt med instruksjoner fra sidelinjen. Vi ber at foreldre ikke filmer egne eller andres barn med kamera eller mobil på trening.

Ikke forsøk å påvirke barna under konkurranse, vær positiv uansett resultat og ikke gi dom, men heller spør om det var gøy. Respekter trenerens valg og prioritering av stevner, øvelser, løpsopplegg,og andre beskjeder.

OPPLEVELSER ER DET SOM TELLER!

Tillat at de er barn og skal ha det morsomt. Resultater glemmes fort, mens det er de gode og morsomme opplevelsene som styrker samholdet og utvikler din ungdom.

Idretten vil alltid gå i bølgedaler, og det er mye lettere å takle sportslig motgang når man har sosial medgang. Svømming skal være gøy og gi positive opplevelser som de vil huske resten av livet – og vennene de får i svømmingen varer ofte livet ut!

Svømming produserer gode mennesker, og du skal være glad for at ditt barn deltar!